Elakadt? Segítünk.

Összefoglaltuk a fontosabb szakkifejezéseket és tudnivalókat, melyek hasznosak lehetnek az Ön számára ajtó, ablak vagy kiegészítők vásárlása előtt.

 • Alakos ajtó

  Előfordulhat, hogy bizonyos falfelületek nem teszik lehetővé a hagyományos, álló téglalap alakú nyílások elhelyezését. Ilyenkor lehet szükség a lehetőségekhez igazodó, egyedi kialakítású ajtókra. Leggyakrabban lépcsőfeljáró alatt, vagy tetőterekben, mindkét esetben a lap felső éle ferde, így követve a belső tér anatómiáját.

 • Automata küszöb

  A korszerű ajtóknál, esztétikai és akadálymentesítési megfontolásból, egyre ritkább a hagyományos, ún. átlépő küszöb. Ehelyett, ha a helyiség funkciója megkívánja, az ajtólap aljába süllyesztett, láthatatlan automata küszöb teljesít szolgálatot. Az ajtó becsukásakor automatikusan ereszkedik a padlóra, és gumírozott felülete nagyfokú szigetelést biztosít.

 • CPL (Continous Pressing Laminate)

  Gyűjtőnév, a piac igényeinek megfelelően nagy színválasztékban és a funkciókhoz igazodva többféle kivitellel készülő felület. A CPL felület gyártásakor a gyantát egy nagy hengerrel, folyamatosan préselik a hordozófelületre.

 • Dekorfólia

  A mai beltéri ajtó kínálat belépő szintű terméke, papírfólia felülettel. Az utóbbi években sokat fejlődött nyomdatechnikai megoldásoknak köszönhetően meglepően szép, élethű rajzolatú ajtók készülnek belőle. Az ajtók családjának legsérülékenyebb felületű tagja.

 • Egyedi ajtó

  A nyílászárók azon csoportja, melyek az ingatlan adottságaihoz igazodva, egyedi méretben és kivitellel készülnek, a vevő, tervező igényei szerint.

 • Festett ajtó

  A mai festett ajtók másképp készülnek, mint a régi, helyszínen mázoltak. A Full festett ajtói például, alapfólia és alapozó festés után, festőkamrában, festékszórós technikával nyerik el végső, kifinomult formájukat. Természetesen nem csak a megszokott fehér színben, hanem a RAL, vagy NCS skála bármelyik árnyalatában.

 • Gérbe vágott

  Nyílászáróknál leginkább a tokok, lécek gyártásánál használt módszer, amikor a keret illesztései 45 fokos szögben zárnak, hasonlatosan a képkeretekhez.

 • Hanggátló ajtó

  Akkreditált laborban bevizsgált és minősített, a hang terjedését gátló nyílászáró. A Full hanggátló ajtajai akár 42 db hanggátlási tulajdonsággal rendelkezhetnek, természetesen erre a magas értékre elsősorban professzionális környezetben (stúdiók, orvosi rendelők, moziszobák stb.) van igény.

 • HDF (High Density Fiberboard)

  Az MDF nagyobb térfogatsúlyú „testvére”, ezért akkor alkalmazzuk, amikor még nagyobb szilárdságra van szükségünk.

 • HPL (High Pressure Laminate)

  A forgalomban lévő felületek legkeményebbike. Kifejezetten erős igénybevételű nyilászárók esetén használjuk (nedvestéri helyiségek, közintézmények stb).

 • Könnyített tömör forgácslap (VSP)

  Nagy merevségű, és szigetelő képességű alapanyag. Elsősorban magas mechanikai igénybevételű, projekt környezetben használják, ahol a papírrács, vagy UDF lap már nem elég erős.

 • Könnyített tömör MDF (UDF)

  Habosított, könnyű szerkezetű MDF ajtómag alapanyag. Szigetelő képessége magasabb, mint a papírrácsé, de nem olyan nehéz, mint a forgácslap. Közepes mechanikai igénybevételre ideális választás.

 • MDF (Medium Density Fiberboard)

  Az asztalosipar legnagyobb mennyiségben felhasznált faalapú alapanya. Jól alakítható, homogén anyag ezért alkalmazása nagyon széles körű, ráadásul gyártásánál a fa minden része feldolgozásra kerül, semmi nem vész kárba, ezért környezetbarátnak is tekinthető.

 • Melamin akril laminátum

  A CPL felületnél is magasabb minőséget képviselő alapanyag, mivel gyártásánál a HPL lemezek erősebb préselési technikáját alkalmazzuk. Készülhet faforgács, MDF és HDF hordozóra is. A Full a legutóbbi, legellenálóbb, legjobb minőségű anyagot építi termékeibe.

 • Papírrács betét

  A modern ajtógyártás egyik legfontosabb alapanyaga, mely kis súlya és könnyű kezelhetősége, és ezekhez mérten nagy szilárdságot adó tulajdonságai miatt közkedvelt. Átlagos mechanikai igénybevételre tökéletesen megfelel.

 • Röntgen ajtó

  Radioaktív terhelésnek kitett helyiségek izoláló nyílászárója, melynek két oldala és tokja meghatározott vastagságú ólomlemezzel készül. Bevizsgálása beszerelés után, a helyszínen történik.

 • Szabvány ajtó

  Az ismert szabványok szerinti méretben készülő nyílászáró. Jelenleg Magyarországon az ajtóméretek terén az alábbi szabványok vannak forgalomban: MSZ - magyar szabvány, DIN (német), Önorm (Osztrák), PN (lengyel), CSN (cseh) és STN (szlovák).

 • Tűzgátló ajtó

  Hazai és európai minősítő intézetek által tesztelt és bizonyítvánnyal ellátott nyílászárók, amik fő funkciója a tűz terjedésének adott ideig történő késleltetése, meggátlása. A Full azon kisszámú gyártók egyike, akik Magyarországon egyedi méretben készítenek ilyen ajtókat, melynek gyártását az ÉMI (Építésügyi Minőségellenőrző Intézet) rendszeresen ellenőrzi.

/home/mqlxmqzr/domains/fa-ablakok.hu/public_html/index.php on line 302
">